Først og fremmest; tusind tak for endnu et fantastisk Folkemøde!
Et program sprængfuldt af spændende, aktuelle og relevante debatter – faktisk så mange, at vi, selvom vi havde lagt en plan og fordelt dem mellem os, kun nåede en brøkdel af dem, der var relevante for os.
Hvad lærte vi så?
Vi vil gerne fremhæve to ting;
1. Vi deltog i en debat i Kriminalforsorgens telt, hvor vi fik nogen spændende vinkler på den kriminalitetsforebyggende indsats, som vi selv er en del af. Og vi fik bekræftet, at kommunerne generelt bør tage et større ansvar ift. at besøge fængslerne og lægge planer for de indsatte, som står overfor en løsladelse. Alt for mange tabes på gulvet i overgangen mellem fængsel og frihed – og det betyder risiko for gentagen kriminalitet.
Vi samarbejder heldigvis med et par kommuner, som gør det rigtig godt. Efter sommerferien vil vi sætte fokus på samarbejdet og hvorfor det virker.
Tak til Kriminalforsorgen for endnu engang at byde os op til dans og deltage i en debat med jer.
”Vi begår fejl, og man skal have muligheden for at vende tilbage og
være et menneske i samfundet.
Samfundet skal være mere rummeligt.”
– Mette Frederiksen under åbningstalen til Folkemødet 2024
2. I år afprøvede vi et nyt dialogredskab. Et skilt med teksten ”Ville du ansætte en tidligere straffet?” blev båret rundt. Det skabte opmærksomhed, og folk blev herefter præsenteret for casen ”X har begået vold mod Y. Hvis du have en virksomhed, ville du så ansætte X, når X har afsonet og bliver løsladt?”. JA eller NEJ. Efter deres valg, blev skiltet vendt og de fik en gennemgang af de konsekvenser, som deres valg, ville få. Se konsekvenserne på billede nr. 4 (konsekvenserne af ”JA” er betinget af, at vedkommende kommer i arbejde via High:five).
Og her blev det interessant. For vi havde en hypotese. En fordom, om man vil. Vi forventede, at de fleste ville sige ”NEJ”.
Men vores fordomme blev gjort til skamme, fordi det viste sig, at ud af de ca. 60 mennesker, som vi talte med, sagde kun 2 personer ”NEJ”. Resten sagde klart ”JA”!
Det peger på, at der generelt er opbakning til, at tidligere straffede skal have en chance til. En chance for at komme ind på arbejdsmarkedet og bidrage positivt til samfundet.
En tendens, der også bakkes op af Statsminister, Mette Frederiksen, fra talerstolen på Folkemødet. Ifm. det overfald, som hun for nyligt blev udsat for, udtalte hun: ”Vi begår fejl, og man skal have muligheden for at vende tilbage og være et menneske i samfundet. Samfundet skal være mere rummeligt.”
Tak for snakken og de anerkendende ord, vi fik, da vi mødte dig efterfølgende.
Vi glæder os allerede til Folkemødet i 2025!
Og vi har flere ting i støbeskeen, som vi glæder os til at få ud over rampen sammen med vores samarbejdspartnere. Vi lover at dele mere, når vi kan.





