Nyborg Fængsel huser en del dømte med lange domme.
Mange af de indsatte drømmer om og kæmper for at få et normalt liv, når de bliver løsladt. Et liv med et arbejde og selvforsørgelse, hvor de kan være gode rollemodeller for deres børn og andre tidligere straffede.
For at få et job, skal de indsatte kvalificeres under afsoning, og forskningen understøtter, at uddannelse under afsoning har positiv indvirkning på fremtidig beskæftigelse og minimerer risikoen for tilbagefald til kriminalitet.
Men uddannelse af indsatte er ikke tilstrækkeligt prioriteret fra politisk side.
I Nyborg fængsel arbejder Tom Kirkeby.
Han underviser indsatte på grundforløbet af kokkeuddannelsen, og han er dybt passioneret omkring sit arbejde og de indsattes uddannelsesmuligheder.
For at skabe opmærksomhed om uddannelse af indsatte, havde Tom inviteret til kokkekonkurrence og politisk debat bag murene.
For andet år i træk deltog juniorkokkelandsholdet fra Fonden Dansk Gastronomisk Union i konkurrencen. Og som Jesper Hedegaard Schmidt, Team Manager af Juniorkokkelandsholdet udtaler, så er det ”fordi det skaber værdi at være med både på det faglige og personlige plan for landsholdskokkene, og så skaber det opmærksomhed omkring de indsattes forhold. Vores fag kan rumme alle slags mennesker, og vi mangler virkelig arbejdskraft, så lad os endelig få uddannet flere kokke – fx i fængslerne!”.
De to hold i konkurrencen bestod hver af fire personer – to indsatte og to landsholdskokke på hvert.
Holdene blev ”låst inde” i to celler, hvor de sammen skulle planlægge de to retter, og imens de efterfølgende tilberedte maden i køkkenet, foregik debatten i et andet lokale.
Efter debatten blev maden vurderet af et dommerpanel og det ene hold blev kåret som dagens vindere.
De indsatte fik ordet
Forud for besøget havde to indsatte (på vegne af alle indsatte i fængslet) fremsendt en række spørgsmål, som de ønskede at stille til debatten. Her deltog Kristian Sejersen (Café Exit), Katrine Daugaard (socialordfører, Liberal Alliance), Aydin (Jobcenter København), Mai Mercado (retsordfører, Det Konservative Folkeparti), Kurt Pedersen (konsulent, High:five), Karina Lorentzen (retsordfører, SF), Morten Juul Andersen (CEO, Fonden Dansk Gastronomisk Union), Morten Boros (uddannelseschef, Kold College), Thomas Skriver Jensen (erhvervsuddannelsesordfører, Socialdemokratiet), og Josephine (EKI – Enheden for Kriminalpræventive Indsatser, København).
Det var en vigtig debat, hvor repræsentanterne for de indsatte gav udtryk for de indsattes generelle frustrationer omkring de begrænsede uddannelsesmuligheder, som de har i fængslerne. De kom også med konkrete løsningsforslag og fortalte om deres drømme om kriminalitetsfrie liv, når de engang bliver løsladt.
Selvom politikerne ved debatten ikke kunne love de indsatte konkrete ændringer, blev de med sikkerhed klogere på problematikkerne, som de lovede at tage med videre til deres bagland og de kommende forhandlinger på området.
Sammen med vores samarbejdsvirksomheder og de civilsamfundsorganisationer, som vi samarbejder med, står High:five klar til at bidrage til indsatsen for bedre uddannelsesmuligheder for de indsatte.
Der skal lyde en stor tak til Tom fra Nyborg Fængsel for at skabe denne dag!
Tak til de indsatte, som deltog i konkurrencen og debatten – flere er anonyme her i opslaget, fordi de ønsker at starte på en frisk efter løsladelse og beskytte deres familier.
Også tak til Juniorkokkelandsholdet og de andre medvirkende i debatten!
Fra kokkeforløb til job
Én af de indsatte på forløbet blev for nyligt screenet af vores konsulent, Kurt Pedersen.
Om få dage løslades han og flytter til Sjælland, hvor vores lokale konsulent, Dorte, vil forsøge at skaffe ham et job, hvor han kan gøre brug af det, han har lært i fængslet.
Vi håber, at politikerne på Christiansborg kan se ”den røde tråd”, der går fra målrettet opkvalificering af indsatte og til job efter løsladelse.
Indsatte i danske fængsler vil gerne leve et normalt, lovligt liv, når de løslades, og mange virksomheder mangler deres arbejdskraft.
Uddannelse under afsoning og brobygning til erhvervslivet er afgørende.






