skip to Main Content

High:five mener

Blog

Er det fedt at være i fængsel?

Så er vi der igen. Endnu en debat om forholdene i danske fængsler.

”Nyt fængsel”. ”Eget toilet”. ”Eget tv”. ”De lever bedre, end man gør udenfor fængslerne”.

Det er bare nogle af kommentarerne, der i øjeblikket flyver rundt omkring forholdene i Storstrøms fængsel. Det lyder næsten som om, at det er fedt at være i fængsel.

Kommentarerne er ofte fremsat af folk, der ikke aner en hujende fis om de reelle forhold – ud over, hvad journalisterne vælger at vise, eller avisoverskrifterne efterlader af indtryk.
Hvor ville det være skønt, hvis alle ville tale ud fra fakta og ikke fantasi, så vi ikke efterlader den undrende befolkning i følelsernes vold.

Jeg har ikke sandheden. Men jeg har en erfaring, som jeg vil dele:
Jeg har arbejdet med kriminelle i 38 år, og jeg har ALDRIG mødt én eneste person, der synes det var sjovt at sidde i fængsel eller i detentionen. Selv de hårdkogte tuder efter 2 timer.
I de 13 år High:five har hjulpet tidligere straffede væk fra en kriminel løbebane og videre ud til et normalt liv, har vi ALDRIG mødt tidligere indsatte, der synes at det var sjovt at sidde i fængsel.

Fængsler bygges i dag efter nutidens standarder og nutidens materialer. Hvad skulle man ellers?

De er topsikrede. Alt er boltet fast. De er lydisolerede, så indsatte ikke kan råbe til hinanden.
Der er toilet i cellerne, så de ansatte ikke skal bruge tid på at bringe indsatte til og fra toilettet.
De indsatte kan på deres eget tv følge med i verden udenfor, så de ikke er håbløst bagud, når de kommer ud igen. Og mange indsatte sidder næsten alle døgnets timer alene i deres celle.

De indsatte skal selv vaske deres tøj, handle og lave mad. Der er ingen grund til at aflære dagligdagens kompetencer. Derud over skal de spørge om lov til ALT.

Er disse forhold bedre end livet udenfor fængslet?

Når nogen i Danmark overtræder lovgivningen, får de en straf.
Straffen idømmes af domstolene. Det er dem, der har forstand på det. Vi andre har ikke.
Når nogen idømmes en fængselsstraf, så betyder det, at de dømmes ude af samfundet for en tid.

Det er ikke, har aldrig været og bliver forhåbentlig aldrig sådan i Danmark, at dømte skal afsone under ekstremt dårlige forhold.
Det vil være en ekstrastraf idømt af en instans, der ikke har opgaven at dømme.

Et fængselsophold er en straf. Det er ikke sjovt. Det skal det ikke være, og er det heller ikke.
Men tiden under afsoning skal bruges til at forberede indsatte på at leve en kriminalitetsfri tilværelse efter afsoning. Det kræver behandling, uddannelse og hjælp til at klare sig selv bag efter.

Hvis vi gør, som nogen synes at mene, og behandler indsatte som dårlige mennesker, så er det dårlige mennesker, der løslades. Kriminaliteten fortsætter. Nye ofre. Nye samfundsudgifter.
Er det dét vi vil?

I High:five plejer vi at stille et spørgsmål til de mennesker, som vi drøftet emnet med:
Forestil dig, at du skal have en ny nabo, og den nye nabo har siddet i fængsel.

Ville du så helst have en nabo, der havde siddet 4 år i en lille celle på 2X3 meter? En nabo som ikke har fået behandlet årsagen til sin kriminalitet, og derfor stadig er kriminel, som er blevet behandlet dårligt, og derfor er godt rasende, og som ikke har noget arbejde?

Eller skal det være en person, der er behandlet for sin dårlige adfærd, som er kvalificeret til et arbejde, og nu er ansat i en virksomhed?

Du vælger! Jeg ved godt, hvad jeg vil vælge.

High:five mener …

High:fives blog indlæg er samfundsrelevante anskuelser fra en organisation, der siden 2006 har arbejdet med forebyggelse, resocialisering, social ansvarlighed og samarbejde mellem offentlige myndigheder og private virksomheder.

Ole Hessel

Seneste blog indlæg

Back To Top